Metaverse Geliştiricisi Olmak

Metaverse ile ilgili tartışmalar, özellikle Facebook'un yeniden markalaşmasından sonra, son yıllarda teknoloji haberlerinde büyük oranda yer almaya başladı. Sosyal medya devi, Ekim 2021'de ana şirketini Meta olarak yeniden adlandırdı ve geliştiriciler ve kullanıcılar için kapsamlı bir metaverse geliştirme araçları seti başlattı. O zamandan beri dünya, diğer metaverse projelerine ve bunlarla ilişkili olasılıklara daha derinden ilgilenmeye başladı. Büyük şirketlerin metaverse dahil olması, kesinlikle metaverse geliştiricisi olmak ve profesyonel hedefler belirlemek için uygun fırsatların ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Metaverse oluşturma çalışmaları ivme kazandıkça, bu alandaki kariyer fırsatlarını merak etmek ve bu konu ile ilgilenmek çok doğal ve mantıklı bir durmdur.

Metaverse geliştiricisi olmak, profesyonel iş yolculuklarını metaverse'de inşa etmeyi düşünenler için makul bir seçenek gibi düşünülebilir. Ancak, bir metaverse geliştiricisinin rollerini ve sorumluluklarını biliyor musunuz? Metaverse  açık bir platformda mı yoksa mobil uygulama ekosisteminin belirli kısıtlamaları altında mı geliştireceksiniz? Tüm bu sorular, Metaverse'de kariyer yapmak isteyenler için yanıtlanması gereken sorular olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca metaverse geliştirici rolleri dışında metaverse ile ilgili diğer kariyer seçeneklerini de belirleyebilirsiniz.

Metaverse Nedir?

"Metaverse" terimi ilk olarak Neil Stevenson tarafından 1992 tarihli Snow Crash romanında kullanılmıştır. Amerikalı bilim kurgu yazarı, gerçek insanların geleceğin karanlık gerçekliğinden renkli sanal dünyalara kaçtığı bir dünya keşfetti. “Bilgisayarın gözlükleri çektiği ve kulaklıklara pompaladığı, bilgisayar tarafından oluşturulan bir evren. Jargonda bu hayali yer Metaverse olarak bilinir, "diyor Neil Stevenson.

Yazarın kendisi Metaverse'ini, insanların uzay, nesneler, ajan programları (yapay zeka avatarları) ve gerçek insanlarla etkileşime girebilen üç boyutlu görüntüleri olan avatarların hareket ettiği, İnternet'in sanal gerçeklik bir versiyonu olarak tanımlamıştır. Bu gerçekliğe giriş, Free Guy (2021) veya Ready Player One (2018) filmlerinde olduğu gibi kasklar veya sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Metaverse konusunda alanda farklı görüşler yer almaktadır. Bazı insanlar bunun, oyunlarda sanal gerçeklik(VR) kulaklık kullanma deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilecek başka bir VR güncellemesi olduğunu düşünmekte iken diğerleri, bunun, VR ve artırılmış gerçeklik (AR) alanlarını insanların gerçek hayatlarına bağlayacak internetin geliştirilmiş bir versiyonu olan Web 3.0'ın bir parçası olduğuna inanmaktadır.

Örneğin, Mark Zuckerberg, Metaverse'i İnternet'in yeni bir versiyonu olarak açıklıyor: "Yalnızca içeriği izlemekle kalmıyor, aynı zamanda onun içindesiniz." Girişimci ve yazar Matthew Ball, makalesinde daha pratik bir tanıma yer vermektedir: "Kimliğin, nesnelerin, tarihin, ödemelerin sürekliliğini sağlama yeteneğine sahip, kalıcı, gerçek zamanlı olarak oluşturulmuş 3D dünyalar ve simülasyonlardan oluşan, aynı anda sınırsız sayıda insan tarafından deneyimlenebilen, herkesin kendi bulunuşluk duygusuna sahip olabileceği geniş bir ağdır".

Bu tarz sanal dünyalarda arkadaşlarla vakit geçirmek, çalışmak, oyun oynamak, ders çalışmak, alışveriş yapmak, yaratmak ve çok daha fazlası mümkün olabilmektedir. Bu durumda, bir alandan diğerine, bir oyundan diğerine, Facebook Metaverse'den Microsoft, Google veya Fortnite Metaverse'e serbestçe hareket edecek bir avatar olacaktır. Ve bu avatar görünüşünü, kıyafetlerini, temas noktalarını ve diğer özelliklerini koruyacaktır.

Metaverse nasıl çalışır?

Uygulamada, kullanıcının metaverse ile etkileşimi alışılan İnternet'e benzer olmaktadır, sadece telefonlar, bilgisayarlar ve tarayıcılar yerine sanal gerçeklik kaskları veya artırılmış gerçeklik gözlükleri takılarak ve onların yardımıyla internette sörf, Zoom'da sohbet, Coursera'dan ders alınabilmektedir. Aynı zamanda, tüm bu siteler arasındaki geçiş, büyük olasılıkla, kişisel sanal başlangıç odası üzerinden gerçekleşmektedir. Bu tür sanal dünyalara açılan kapılar aslında telefon ekranı, facebook sayfası gibi platformlardan zaten sağlanmaktadır. Metaverse durumunda, tüm bunlar akıllı telefon, tablet veya bilgisayar ekranından değil, sanal, artırılmış veya karma gerçeklik gözlüklerinde gerçekleşmektedir.

Metaverse için bu tür uygulamaların örnekleri halihazırda mevcuttur, örneğin, meslektaşları ile avatarlarını kullanarak uzaktan çalışma amacıyla VR platformu üzerinden oluşturulan sanal toplantı çözümü Horizon Workrooms.Başka bir örnek, herkesin kendi oyununu yaratmasına ve başkaları tarafından oluşturulan oyunları oynamasına izin veren çevrimiçi platform Roblox'tur. Roblox'taki avatarlar, kimliklerini, görünümlerini ve kıyafetlerini korurken oyun dünyaları arasında hareket edebilirler. Roblox'ta sanal konferanslar ve konserler düzenlenebilmektedir. Ayrıca platformun kendi para birimi Robux 'da var.

 

Bu platform o kadar popüler ki, Nike gibi büyük markalar içinde oyun oynanabilecek, iletişim kurabilecek ve hatta spor yapılabilecek dünyaları yaratmaya başladılar. Aslında, Roblox, sanal gerçeklik olmadan ve yalnızca video oyunları ve eğlence ile ilgili projeler için önceden tasarlanmış bir metaverse'dir.

Blockchain teknoloji temelinde oluşturulan bir metaverse olan Decentraland kripto projesini de not edilebilir. Second Life ve Roblox arasında bir geçiş olarak düşünülebilir. Decentraland dünyasında, kullanıcılar başkaları tarafından oluşturulan oyunları oynayabilir, kıyafetler yapıp giyebilir, onlar için binalar ve iç mekanlar oluşturabilir, bir müzeyi ziyaret edebilir, konferanslar düzenleyebilir ve konserlerde eğlenebilirler. Aynı zamanda Decentraland'deki hemen hemen tüm araziler, eşyalar ve oyunlar transfer edilebilir, satılabilir ve satın alınabilir. Decentraland zaten birçok rol yapma macerasına, göreve, yarışa ve diğer oyunlara sahiptir. Grafikler harika değildir, ancak Minecraft deneyimi, harika bir fikrin olup olmadığının önemli olmadığını göstermiştir.

Metaverse altında yatan teknolojiler

Bu teknoloji, avatar ve nesnelerin kimliğinin devamlılığından sorumludur. Meta evrenlerdeki tüm avatarlar, nesneler, yapılar, beceriler ve diğer benzersiz şeyler NFT'ler şeklinde tanımlanmaktadır, çünkü bu teknoloji bugün hem insanlar arasında hem de metaverse ortamlarına aktarırken dijital varlıkların sahipliğini tanımlamanın ve aktarmanın en iyi yoludur. .

Herhangi bir metaverse'in çalışması için gerçek dünyayı tarayacak, onun 3 boyutlu görüntüsünü oluşturacak ve bu modeli sanal dünyaya aktaracak bir teknolojiye ihtiyaç vardır. Bu teknoloji yeterince hızlı olmalı ve mükemmel grafikler üretmelidir çünkü giriş gecikmesi ve kötü bir resim ile kullanıcıların kendilerini sanal dünyaya kaptırmaları zor olacaktır.

Gerçekten ilginç meta evrenler inşa etmek, kesinti veya çökme olmadan yapılması gereken muazzam bir bilgi işlem gücü gerektirecektir. Bunu başarmanın en kolay yolu, örneğin blok zinciri teknolojilerinde veya torrentlerde yapıldığı gibi, hesaplamaları ve depolamayı birden fazla düğüm arasında dağıtmaktır.

Metaverse ortamlarını geliştirmek için oldukça güçlü yapay zeka kullanımı gerektirecektir. Yazılım oluşturmak ve denetlemek, kullanıcıların verileri ve paralarını daha güvenilir koruma oluşturmak için yapay zeka gerekecektir.

Metaverse ve ilgili uygulamaların geliştirilmesi, sistem ve kullanıcı arasında, ses dosyalarından yüksek çözünürlüklü dokulara kadar büyük miktarda verinin iletileceğinden daha hızlı bir İnternet bağlantısı gerektirecektir. Yalnızca beşinci nesil mobil ağlar - 5G - en yüksek indirme ve yükleme hızı 100 MB/sn'ye kıyasla 4G - 10 GB/sn'den çok daha yüksek olan ve artan yükle başa çıkabilecektir.

Metaverse'deki İşlerin Kapsamı

Metaverse teknolojisine yeni başlayanların ve hatta profesyonel geliştiricilerin çoğu, metaverse ile ilgili işleri takip etme konusunda birçok şüpheye sahiptir. Metaverse, kullanıcılara gerçek yaşam deneyimleri sunmak için artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik tarafından desteklenen sürükleyici bir 3D ortamdır. Metaverse geliştiricisi olmak istiyorsanız, kullanıcılar için bu tür sürükleyici deneyimleri nasıl geliştireceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Bugün, HTC Vive ve Oculus Quest gibi VR sistemleri de dahil olmak üzere metaverse geliştirmek için gereken hemen hemen her teknolojiye sahipsiniz. Ayrıca Fortnite ve Roblox gibi yeni sanal dünyalar da metaverse geliştirmek için destek sunuyor.

Aynı zamanda Amazon Sumerian, Unreal Engine of Epic Games ve Maya by Autodesk gibi çok çeşitli geliştirici araçlarına da erişebilirsiniz.

Metaverse Geliştiricilerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Metaverse geliştiricileri, kapsamlı bir şekilde ilgi çekici ve sürükleyici dünyalar yaratma sorumluluğunu üstlenirler. Kullanıcıların yenilikçi ve heyecan verici yollarla birbirleriyle etkileşime girebilecekleri etkileşimli oyunlar, platformlar veya deneyimler oluşturmalısınız. Metaverse geliştiricileri, metaverse'de, kullanıcıların aileleri ve arkadaşlarıyla keşfedebilecekleri ortamlar oluşturabilir.

Ayrıca metaverse geliştiricileri, nişancı oyunları ve rol yapma oyunları gibi oyun projeleri üzerinde de çalışabilirler. Metaverse geliştiricileri, kullanıcıların yemek pişirme dersleri veya yoga gibi yeni becerileri uygulamalarına yardımcı olmak için metaverse alanları da oluşturabilirler.

Metaverse Geliştiricileri için Gerekli Beceriler

Metaverse geliştiricilerinin çalışmalarının büyük bir kısmı sanal, artırılmış ve karma gerçeklik teknolojisi etrafında döner.

tr_TRTürkçe